Opgaven 1 Licht is belangrijk voor ons als mensen. We gebruiken het elke dag. Als het donker is gebruiken we apparaten om licht te maken. Noem vijf apparaten die licht maken.
Zien doen we met onze ogen. We zien doordat er licht van buiten onze ogen op het netvlies valt. Op het netvlies zitten lichtgevoelige cellen. Als daar licht op komt geven deze cellen een signaal aan de hersenen.
Een lichtbron is een voorwerp dat zelf licht geeft. We zien lichtbronnen omdat er lichtstralen direct vanaf dat voorwerp op je netvlies terechtkomen. Van alle lichtstralen die de kaars uitzendt vallen er een aantal op je netvlies. In de afbeelding is het licht getekend als rechte lijnen. Licht beweegt altijd via rechte lijnen. We noemen dit de rechtlijnigheid van licht.
Opgave 1 Licht is belangrijk voor ons als mensen. We gebruiken het elke dag. Als het donker is gebruiken we apparaten om licht te maken. Noem vijf apparaten die licht maken.
Opgave 2 Leg uit hoe mensen licht waarnemen.
Opgave 3 Leg uit wanneer je iets een lichtbron mag noemen.
Opgave 4 Noem vier voorbeelden van lichtbronnen.
Opgave 5 Wat is de grootste lichtbron in het dagelijks leven?
Opgave 6 Leg uit waarom je de maan geen lichtbron mag noemen.
Opgave 7 Is een zaklamp die uit staat ook een lichtbron?
Opgave 8 Leg in je eigen woorden uit wat we bedoelen met de rechtlijnigheid van licht.
Een voorwerp dat zelf geen licht geeft noemen we een donker voorwerp. Zonder licht zou je zo'n voorwerp niet kunnen zien. Als je er licht op schijnt, dan word een donker voorwerp zichtbaar. Dit komt omdat het licht erop weerkaatst. In de afbeelding hieronder zie je hoe het licht van een kaars op de tafel weerkaatst en in het oog komt. Een donker voorwerp waar licht op schijnt wordt zo een indirecte lichtbron.
Diffuse weerkaatsing Bij het plaatje hierboven weerkaatst het licht in alle richtingen. Dit noemen we diffuse weerkaatsing. Het licht weerkaatst in alle richtingen omdat het voorwerp ruw en dof is. In de afbeelding hier beneden zie je een closeup van het oppervlak van de tafel. Ook al lijkt een tafelblad vlak, als je met een sterke microscoop zou inzoomen, zie je toch dat het oppervlak hobbelig is. Lichtstralen weerkaatsen op allerlei manieren op deze hobbels. Daardoor weerkaatst het licht in alle richtingen.
Licht bestaat uit lichtstralen. Eén lichtstraal is onvoorstelbaar dun. Nog veel dunner dan het licht dat uit een laserpen komt. Licht komt eigenlijk alleen in bundels voor. Een lichtbundel is een aantal lichtstralen bij elkaar. In de lichtbundel die van een laserpen komt, zitten al miljoenen lichtstralen, zo dun zijn lichtstralen. Er zijn drie soorten lichtbundels.
Divergerend Lichtstralen kunnen steeds verder uit elkaar bewegen zoals bij een spotlicht. We zeggen dan dat het licht divergent loopt. Dit noemen we een divergente lichtbundel of divergerende lichtbundel.
Convergerend Lichtstralen kunnen steeds dichter naar elkaar toe bewegen zoals bij een vergrootglas. We zeggen dan dat het licht convergent loopt. Dit noemen we een convergente lichtbundel of convergerende lichtbundel.
Evenwijdig Bij een laserpen lopen de lichtstralen in precies dezelfde richting. Dit noemen we een evenwijdige lichtbundel. Dit is de reden dan een laserpen zo ver kan schijnen, het licht blijft bij elkaar, ook als je heel ver weg schijnt.
Opgave 14 Wat is de eerste eigenschap die genoemd wordt in het stukje tekst 'Lichtbundels'?
Opgave 15 Wat moet er op de stippels komen in de volgende zin? Een aantal lichtstralen bij elkaar noemen we een ... .
Opgave 16 Welke soorten lichtbundels bestaan er?
Opgave 17 Waaraan kun je een evenwijdige lichtbundel herkennen?
Opgave 18 Waaraan kun je een divergerende lichtbundel herkennen?
Opgave 19 Waaraan kun je een convergerende lichtbundel herkennen?
Opgave 20 Hieronder zie je drie lichtbundels getekend. Geef van elk plaatje aan om welk soort lichtbundel het gaat.
Opgave 21 Hoe kun je bepalen welk soort lichtbundel er van een lichtbron komt? (Tip: Wanneer kon je dat licht van die fietslamp ook al weer zien?)
Opgave 22 (knipbladvraag) In de afbeelding hieronder zie je een deel van een lichtbundel dat op een scherm schijnt. Zoek de tekening op in je knipblad en teken de lichtstralen door tot aan het scherm. Welke twee dingen vallen je op?
diffuus Diffuus betekent zoveel als 'in alle richtingen' Wanneer licht diffuus weerkaatst, wordt het in alle richtingen weerkaatst.
convergerende lichtbundel Een lichtbundel waarbij de lichtstralen naar elkaar toe bewegen.
divergerende lichtbundel Een lichtbundel waarbij de lichtstralen uit elkaar bewegen.
donker voorwerp Een voorwerp dat zelf geen licht geeft noemen we wel eens een donker voorwerp.
evenwijdige lichtbundel Een lichtbundel waarbij de lichtstralen in dezelfde richting bewegen.
lichtbundel Een bundel lichtstralen. Een aantal of een heleboel lichtstralen bij elkaar.
licht Een vorm van straling die we met onze ogen kunnen waarnemen.
lichtbron Een voorwerp dat uit zichzelf licht uitzendt.
lichtstraal Licht beweegt langs rechte lijnen. Zo'n rechte lijn wordt een lichtstraal genoemd. Een lichtstraal is heel erg dun.
netvlies Het deel achterin ons oog waarmee we licht waarnemen. Op het netvlies zitten lichtgevoelige cellen. Wanneer hier licht op valt geven deze cellen een signaal door naar de hersenen.
Je kunt uitleggen hoe we licht waarnemen. We zien doordat er licht van buiten onze ogen op het netvlies valt. Op het netvlies zitten lichtgevoelige cellen. Als daar licht op komt geven deze cellen een signaal aan de hersenen.
Je kunt uitleggen wat een lichtbron is. Elk voorwerp dat zelf licht uitzendt, noemen we een lichtbron. Voorwerpen die alleen maar licht weerkaatsen zijn daarmee geen lichtbronnen. Goede voorbeelden zijn: zon, lamp, TL-buis, kaars, vuurvliegje, bliksem, magma, beeldscherm en brand.
Je kunt uitleggen wat we bedoelen met de rechtlijnigheid van licht. Hiermee bedoelen we dat licht langs rechte lijnen beweegt. We tekenen lichtstralen daarom ook altijd met rechte lijnen.
Je kunt uitleggen hoe we voorwerpen zien die zelf geen licht geven. Deze voorwerpen noemen we donkere voorwerpen . We kunnen ze alleen zien wanneer er licht op schijnt van een lichtbron.
Je kunt uitleggen wat diffuse weerkaatsing is. Bij diffuse weerkaatsing weerkaatst het licht in alle richtingen. Diffuse weerkaatsing betekent zoveel als verspreide weerkaatsing.
Je kunt uitleggen wat een lichtbundel is. Een bundel lichtstralen. Een aantal of een heleboel lichtstralen bij elkaar.
Je kunt drie soorten lichtbundels noemen. Drie soorten lichtbundels zijn divergerende, convergerende en evenwijdige lichtbundels
Je kunt uitleggen wat een divergerende lichtbundel is en een paar voorbeelden noemen van divergerend licht. Een lichtbundel waarbij de lichtstralen uit elkaar bewegen. Voorbeelden zijn het licht van een zaklamp, spotlicht, gloeilamp, spaarlamp, TL-buis, televisie, computerscherm, mobielscherm.
Je kunt uitleggen wat een evenwijdige lichtbundel is en een paar voorbeelden noemen van evenwijdig licht. Een lichtbundel waarbij de lichtstralen in dezelfde richting bewegen. Voorbeelden zijn het licht van een laserpen en het licht van de zon hier op aarde.
Je kunt uitleggen wat een convergerende lichtbundel is en een voorbeeld noemen van convergerend licht. Een lichtbundel waarbij de lichtstralen naar elkaar toe bewegen. Een Voorbeeld is het licht van de zon door een vergrootglas.