Uitleg
Gelijkspanning
We noemen batterijen en accu's spanningsbronnen. Dat komt omdat er een spanningsverschil zit tussen de pluspool en de minpool. Het teveel aan deeltjes bij de pluspool wordt afgestoten en aangetrokken door het tekort aan deeltjes bij de minpool. Daardoor lopen de elektrische deeltjes altijd van de pluspool naar de minpool. Omdat de pluspool altijd positief is, en de minpool altijd negatief, noemen we dit gelijkspanning. In het Engels heet gelijkspanning 'direct current'. Daarom is de afkorting van gelijkspanning DC.
Wisselspanning
Bij wisselspanning zou je kunnen zeggen dat de pluspool en minpool steeds omdraaien. De werkelijkheid is eigenlijk iets ingewikkelder. Bij een wisselspanning is er altijd een nuldraad. De spanning van deze draad is altijd nul volt. De andere draad noemen we de fase draad. Deze is afwisselend positief en negatief. Dit gebeurt in de vorm van een sinus golf.

De helft van de tijd is de fasedraad positief. De nuldraad is dan negatiever dan de fasedraad. De elektrische deeltjes stromen dan van de fasedraad naar de nuldraad.

De andere helft van de tijd is de fasedraad negatief. De nuldraad is dan positiever dan de fasedraad. De elektrische deeltjes stromen dan van de nuldraad naar de fasedraad.

Wisselspanning wordt in het Engels 'alternating current' genoemd. Daarom is de afkorting van wisselspanning AC.
Wisselspanning in huis
In de huisinstallatie hebben we in Nederland een wisselspanning van 230 volt. De fasedraad verandert volgens een sinusgolf van positief naar negatief. Hieronder zie je daar een grafiek van.

Je kunt in de grafiek zien dat de spanning binnen 20 ms verandert is van positief naar negatief. De trillingstijd van deze golfbeweging is dus 0,020 s. De frequentie van deze stroom is daarmee:
f = 1 / T = 1 / 0,020 = 50 Hz
Je ziet op het typeplaatje van apparaten dan ook vaak staan dat ze geschikt zijn voor 50 Hz. Op het typeplaatje hieronder kun je deze informatie ook vinden, ook al staat het een beetje verstopt.
